Morbus Dupuytren / Koetsiershand

AnatomieOorzaak

Deze is niet bekend. Er vindt verdikking plaats van bindweefsel in de handpalm, in veel gevallen gevolgd door het ontstaan van strengen die de vingers krom kunnen trekken (meestal de 4e 5e vinger) waardoor de vingers niet meer volledig kunnen strekken. De strengen hebben niets met de buigpezen te maken.

AnatomieKlachten

Er zijn vrijwel nooit pijnklachten bij deze ziekte, in sommige gevallen geeft het vastpakken van cilindrische voorwerpen wat drukpijn. De klachten ontstaan uiteindelijk door de functiebeperking, het niet meer volledig kunnen strekken. De ziekte komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en ontstaat meestal tussen 50 en 55 jaar.

Er zijn 3 stadia te onderscheiden.

1. Strengen in de handpalm.

2. Kromstand van de grote knokkel gewrichten.

3. Kromstand van de twee eindgewrichten van de vingers.

AnatomieBehandeling

Conservatieve behandeling heeft geen effect. Operatieve behandeling vindt over het algemeen plaats als de hand niet meer vlak op tafel gelegd kan worden. Het moment van de ingreep wordt uiteraard mede bepaald door leeftijd, gezondheid en werkomstandigheden van de patient. Postoperatief kan het in sommige gevallen zinvol zijn een nachtspalk aan te meten. Deze wordt dan gecombineerd met littekenverzorging, oefentherapie en leefregels.

Ganglion of cyste

AnatomieAnatomie

Een ganglion is een goedaardige zwelling aan de boven- of binnenzijde van de pols. In veel kleinere vorm worden ze ook gezien (meestal) aan de binnenzijde van de vingers, daar waar de handpalm overgaat in de vingers. Het is een bolletje gevuld met gewrichts(pees)vocht dat kan varieren in grootte. Een ganglion is onschuldig en hoeft geen klachten te geven. Meestal ontstaat het ganglion ten gevolge van overbelasting, er is dan vaak sprake van uitlokkende factoren bijvoorbeeld hypermobiliteit van het polsgewricht.

AnatomieBehandeling

Er kan in eerste instantie gekozen worden voor een conservatieve behandeling met behulp van een spalk voor de nacht en risicovolle momenten in combinatie met leefregels. Geeft dit onvoldoende resultaat dan kan de cyste leeggezogen worden waarna er een ontstekingsremmend middel wordt achtergelaten. Geeft ook dit onvoldoende resultaat dan kan het ganglion operatief verwijderd worden, echter in 20% van de gevallen treedt een herhaling van het ganglion op.